social media

 Like Me Follow Me Follow Me

Sunday, 21 February 2021

Adakah LUNO patuh syariah?

Pernah anda dengar pasal LUNO? Aku pertama kali dengar pasal ini adalah tahun lepas. Patuh syariah ke LUNO ni? Persoalan pertama aku bila husband kata dah boleh melabur dengan LUNO.

LUNO itu apa? Luno adalah salah satu wallet digital bagi menyimpan cryptocurrency seperti bitcoin/etherium/litecoin/rippleXRP. (ok pernah dengar pasal Bitcoin).

Selamat ke LUNO tu, siapa luluskan? Luno telah diperakui selamat dan disahkan boleh beroperasi oleh securities commission SC Malaysia & BNM. (sebenarnya dah lama ada kat Malaysia tapi sejak tahun 2015 tetapi operasi terbantut apabila akaun dibekukan oleh LHDN pada awal 2018. Maka Luno memberi kerjasama sepenuhnya dengan siasatan tersebut dan seterusnya membantu pengawal selia dalam membentuk rangka undang-undang peraturan mata wang kripto di Malaysia. Akhirnya Luno dilancarkan semula di Malaysia pada oktober 2019)

Patuh syariah ke? Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SAC) telah memutuskan bahawa, secara dasarnya, pelaburan aset digital seperti Bitcoin adalah dibenarkan. Aku blur gak macam mana dia kata secara dasar dibenarkan. Maka kita buat kaji selidik sedikit. Berikut aku copy ulasan dari FB Ustaz Lariba (siapa dia ni? kita cerita kemudian) pada 15/7/2020

SATU KUPASAN - MAJLIS PENASIHAT SYARIAH SC BENARKAN PERDAGANGAN ASET DIGITAL

1. Soalan: Apakah sebenarnya kebenaran ini?
Jawapan: Kebenaran ini ialah untuk berdagang asset digital (cryptocurrency) di tiga bursa aset digital (digital asset exchange) yang beroperasi di negara ini, iaitu Luno, Sinegy, dan Tokenize.
2. Soalan: Kenapa kebenaran itu diberikan hanya untuk tiga bursa asset digital sahaja?
Jawapan: SC telah kategorikan cryptocurrency sebagai sekuriti dan klasifikasikannya sebagai asset digital. Kesemua ICO (pengeluaran baru) asset digital dan perdagangan asset digital ialah di bawah kawal-selia SC. SC telah meluluskan ketiga-tiga bursa asset digital ini untuk berdagang asset digital setelah mereka memenuhi kriteria yang ketat terutama sekali untuk ketelusan dan menjadikan mereka entity pelapor. Ini bermakna kebenaran ini tidak termasuk selain daripada ketiga-tiga bursa asset digital ini. Bursa asset digital ini akan juga melapurkan kepada Bank Negara segala transaksi pengeluaran wang (withdrawal) apabila pemilik asset digital ingin keluarkan duit (cash out). Transaksi di tiga bursa asset digital ini tidak secara tiada nama (anonymous) dan mereka diwajibkan menggunakan KYC.
3. Soalan: Adakah ini bermaksud jika seseorang itu berdagang dengan bursa asset digital selain daripada ketiga-tiga asset digital yang diluluskan, makai a tidak dibenarkan atau tidak patuh Syariah?
Jawapan: Pada pendapat kami, kebenaran dari segi syarak diberikan SC setelah bursa2 aset digital berkenaan mematuhi keperluan kawal-selia yang ketat. Ini untuk mengelakkan risiko penipuan, ketidak-tentuan (gharar) serta elemen-elemen lain yang tidak patuh syariah. Selain daripada tiga bursa asset digital ini, tiada kepastian perlindungan pelanggan atau ketelusan akan diperolehi. Maka perdagangan asset digital dengan selain daripada tiga bursa asset digital ini adalah dilarang.
4. Soalan: Adakah bermakna kerajaan Malaysia mengiktiraf penggunaan cryptocurrency dan penggunaan cryptocurrency adalah patuh Syariah untuk digunakan oleh orang ramai untuk apa-apa transaksi?
Jawapan: Tidak sama sekali. Kebenaran hanya diberikan untuk berdagang aset digital di tiga bursa aset digital tadi dan tidak di lain-lain bursa aset dgital. Ketiga-tiga bursa aset digital itu adalah syarikat yang berdaftar di Malaysia dan mempunyai pejabat di Malaysa., Crptocurrency masih lagi dikategorikan sebagai tidak sah diperakui nilai (not legal tender) oleh Bank Negara, maka ia masih dilarang digunakan untuk jual-beli.
5. Soalan: Adakah pendirian Bank Negara itu bermaksud cyptocurrency masih tidak patuh syariah jika digunakan untuk jual-beli?
Jawpan: Ya… penggunaan pa-apa transaksi melibatkan matawang crypto/wang digital (jual-beli atau hutang piutang) TIDAK mendapat perlindungan dan tidak sah di sisi undang-undang. Ini bermaksud kontrak melibatkan matawang crypto/wang digital tidak sah/tidak laku di sisi undang-undang. Jika terjadi isu-isu dalam jual-beli atau hutang piutang melibatkan matawang crypto/wang digital seperti pembayaran tidak diterima, tidak mencukupi, penipuan, orang yang ditipu tidak mempunyai hak (locus standi) di sisi undang-undang seperti tiada hak menyaman atau mengambil tindakan undang-undang berkaitan. Lebih malang lagi, terlibat dengan scam matawang crypto. Ini adalah satu keadaan gharar yang dilarang syarak.


Setelah diluluskan oleh SC malaysia pada oktober 2019, Luno ambil masa hampir setahun untuk diluluskan oleh Majlis Patuh Syariah SC. Maksudnya baru tahun lepas ia diakaui patuh syariah. Ok boleh mula melabur tanpa keraguan dan kesangsian.


Platform LUNO sekarang boleh beli aset digital bitcoin, litecoin, ethereum & XRP.
Sesiapa yang belum ada akaun LUNO.
1. Daftar guna link
2. Deposit dan beli aset digital RM250.
3. Anda akan dapat percuma RM25 bitcoin.

Semoga bermanfaat....

Follow update dan tips newbie melabur di https://t.me/surirumahtrading


10 comments:

 1. Tak berapa faham sangat pasal bitcoin nih, apapun terima kasih berkongsi ilmu

  ReplyDelete
 2. luna kenallah... luno baru dengar heheheh

  ReplyDelete
 3. wow..macma macam dah ade yea sekarang..menarik..baru tahu ni..

  psss btw dah sampai dah minyak tu..thanks!

  ReplyDelete
 4. saya pun dah daftar dengan luno. saya beli bitcoin dan Ltc. hihihi sebab saya belajar bidang finance, sekarang tahun akhir. jadi saya nak rasa pengalaman invest and trade crypto ni :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bagus tu...belum abis belajar dah mula melabur...akak doakan ayu berjaya...

   Delete