social media

 Like Me Follow Me Follow Me

Monday, 23 August 2021

Tangguhkan Kepuasan

Tangguhkan Kepuasan 

Ia ibarat tangguh beli TV 50inci demi Lauk sebulan.

Kepuasan TV saiz 50inci pada saiznya..sedangkan Tv bersaiz biasa dan lebih murah boleh dimiliki tanpa hutang.

Namun jika ada di mudah.my atau ada kawan nak jual murah hingga tidak membebankan boleh saja jika tidak berhutang.

Digalakkan apa yang ingin kita beli sekarang, biar orang lain yang bayarkan..

-duit Sewa rumah
-komisen part time(unit trust,takaful,ejen hartanah)
-untung bisnes bukan guna duit modal or duit gaji.

Tangguh kepuasan & elak berhutang

Tuesday, 17 August 2021

Unboxing Xiaomi Poco M3-Guaranteed gift with HSBC Credit Card

 Assalamualaikum dan salam semua. Walaupun Malaysia tengah resah gelisah akibat penularan virus covid-19 dan virus politik, aku tetap nak cerita tentang hadiah fari HSBC.

Tengok video anak aku unboxing dulu ye.... 



Apa pandangan anda...my anak boleh jadi next malaysia youtuber? Ok kembali kepada kisah POCO M3 ni. Awal tahun hari tu, Mr.Y tanya aku apa aku beli? aku kat rumah dah confius dah sebab tak beli apa-apa. Mr.Y kata dapat masage dari bank berkaitan penggunaan kredit kad dia. Maka untuk kepastian Mr.Y pun call bank tanya detail. Rupa nya ada insan nak guna kredit kad untuk beli topup telefon dalam RM30 je. Kami dapat tahu sebab kami tak pakai telco tersebut. Bila dah macam itu, Mr.Y minta bank sekat dahulu penggunaan kad kredit...dan akhirnya dia buat keputusan untuk tidak menggunakan lagi kad kredit tersebut. Persoalan lepas itu kena mohon kad baru ke tak payah. Jawapan kena sebab bila belanja guna kad kredit kita akan dapat senarai dekat mana kita bayar dan apa kita beli setiap hujung bulan.

Memandangkan kami bukan jenis belanja tak tentu hala, maka ada kad kredit bukan satu ancaman kewangan buat kami. Tugas mencari signup offer terbaik aku serah kepada Mr.Y.  Akhirnya jumpa offer yang kat bawah...Dia sendiri buat keputusan nak ambil....klik link bawah untuk lebih detail...

https://ringgitplus.com/en/blog/ringgitplus/guaranteed-rm600-lazada-voucher-or-xiaomi-poco-m-for-ringgitplus-unbox-this-week-campaign.html

Sebenarnya kalau nak tahu offer-offer menarik bila signup kredit kad ni korg boleh je jengah kat ringgitplus https://ringgitplus.com/en/credit-card/sign-up-offers/

Itu Sajaha perkongsian kali ini....


Sunday, 15 August 2021

Permainan "Shop At Home"

  Assalamualaikum dan salam semua. Apa khabar? Lama aku tak keluar dekat blog....masih ada cuma agak sibuk dengan urusan anak-anak. Sibuk-sibuk pun aku masih buat blog walking sehinggalah ada satu saat aku terlihat dekat satu blog tentang permainan KEDAI DALAM RUMAH. 

Menurut penulis blog tersebut permainan ini berasal dari idea seorang blogger mat salleh, dia namakan game sebagai "shop at home."

PERANCANGAN

Oleh kerana terlalu lama anak-anak duduk dalam rumah dan dah sangat lama tak pergi membeli dekat kedai maka kita ajak lah mereka main maianan ini. Situasi perbualan ibu dan anak lebih kurang macam ini lah. Lupa bapa ada sekali.

Humaira: Lama dah kitaorang tak pergi beli kat kedai.
Ummu: Nak membeli ke?
Hana: Nak lah, ummu asyik beli dalam telefon je...(dia kalau tak cari gaduh dengan ummu tak sah...)
Ummu: Nak tak kalau ummu ajak main satu permainan iaitu Shop At Home?
Humaira: Apa shop At home tu?
Ummu: Kedai dalam rumah...kata lama tak pergi membeli...
Hana: Bukan ada kedai pun dalam rumah ni.
Ummu: Adalah, kedai ummu abi.
Humaira: Kan tak sekolah, mana nak dapat duit nak beli dekat kedai ummu abi?
Ummu: Kalau kakak dengan hana buat kerja, laksana tanggungjawab, ummu abi bagi gaji. Lepas itu apa-apa barang dalam senarai jualan ummu abi kalau kakak dengan hana nak kena bayar.
Humaira: Kerja apa paling mahal gaji?
Ummu: Hurm...apa ek...
Abi (tetiba masuk perbualan): Gaji paling mahal adalah dapat jual produk asmak atau arissto.
Hana: Barang paling mahal?
Ummu: Apa benda yang korang nak sangat-sangat.
Humaira: Password telefon ummu abi (ambik ko...)
Ummu: Password tak boleh...lain..
Humaira bisik kat hana...
Humaira & Hana : Ktorg tak nak telefon kitaorang ada family link..Berapa kena bayar?
Abi : RM10000...

Maka selesai perbincangan kami anak beranak. Ummu pun tunjuk duit saidina..reaksi mereka...pakai duit ni ke..ingat duit betul. Tetiba kakak tanya

Humaira: Abi boleh tak nak durian dalam peti
Abi: Seulas durian harga RM20
Humaira: Durian pun abi jual?
Abi: kena jual lah kalau tak abis cepat 
(bila semua hantu durian, maka tetiba abi masukkan durian dalam senarai jualan)
Nenek: Maira malam ni tolong urut nenek
Humaira: Upah urut nenek berapa
Ummu: RM20
Humaira & Hana: Ok nenek, nanti upah buat beli durian...

Maka malam itu selesai mereka urut nenek, mereka terus tuntut upah...tapi untung betul mereka sebab nenek tak faham permainan nenek bagi duit betul RM5 seorang. Aku pun cakaplah, lepas ni kalau nenek nak upah mereka apa-apa, ambil duit saidina je. 

Jom perhatikan gambar-gambarnya...

Siapkan 2 beg saku sebagai tempat mereka nak simpan wang upah yang mereka perolehi. Yang ada line ungu adalah milik Hana.

Ini adalah senarai upah dan barang jualan yang ada dalam kedai ummu abi. Kalau korang nak boleh letak apa-apa ikut kesesuaian korang.

Permainan saidina ini aku beli masa PKP 1.0 tahun lepas. Tahun ni langsung mereka tak usik permainan ini. Duit saidina pun banyak lagi, maka kita pakai ini aja. Ada aku tengok mereka guna sticker untuk tanda anak buat kerja. Tapi pakai duit semangat sikit.

 PERLAKSANAAN

Keesokkan pagi Humaira tanya ummu macam mana nak jual produk Asmak sebab dia bukan ada media sosial seperti FB atau insta. Nak pergi jumpa orang memang tak lah kan. Maka ummu kata, kakak dengan hana boleh buat live menggunakan FB ummu atau abi. Apa lagi semangat mereka, Tetapi ummu bagi syarat, nak live kena siapkan kerja sekolah dan hafal surah yang ustazah suruh. Nampak sedikit kehampaan. 

Lepas kelas google meet, kakak cakap nak gambar barang asmak dan fungsi-fungsinya. Maka ummu bagi beberapa keping seperti berikut....






Mula-mula aku tak tahu kenapa dia minta, sehingga dia tanya berapa harga madu. Rupanya dia letak gambar dekat status wasap dia. Rupanya kawan dia masukkan nombor kakak dekat fon ayah dia. Ada sesetengah ibu bapa akan berikan anak-anak menggunakan telefon mereka untuk membuat kerja sekolah atau apa-apa keperluan sekolah. Maka berjaya lah kakak humaira menjual sebotol madu.

Screen shot atas adalah dari screen telefon kakak humaira, manakala yang bawah adalah dari telefon ummu. 

HASIL SETELAH SEMINGGU

Berikut adalah gaji yang kakak humaira dan hana dapat untuk minggu pertama...

Kakak Humaira berjaya kumpul wang sebanyak RM1190

Kakak Hana berjaya kumpul RM580

KESIMPULAN

Hasil dari permainan ini, aku perhatikan mereka lebih mudah untuk membantu dan membuat kerja sekolah. Sebelum itu aku jelaskan juga bahawa permainan ini sekadar hiburan dan suka-suka sebab membantu ibubapa serta selesai kerja sekolah adalah tanggungjawab mereka sebagai anak dan pelajar. Mereka juga seronok kerana walaupun tak dapat ke kedai masih boleh membeli dengan ummu abi.



Saturday, 31 July 2021

Laporan perbelanjaan dan kewangan

Bila abi minta laporan perbelanjaan ummu dan laporan kewangan perniagaan.

Ulya be like.."what??? Januari hingga jun...tapi ulya lahir bulan 3."


Walaupun kerja dari rumah sambil jaga anak saja...kita kena ada sistem.

Masa kecik-kecik ummu selalu duduk dekat tempat jahit tok toki. Kadang buat kerja, kadang saja menyibuk. Sebelum mula kerja, toki akan tanya apa tok belanja sehari sebelumnya untuk rekod dalam buku, lepas tu toki rekod perbelanjaan sendiri. Masa tu lah toki selalu cakap dekat ummu...

"kita nak buat apa2, kena ada sistem. Baru cantik perjalanannya"

Bila dh niaga sendiri baru btul2 faham kenapa toki kata mcm tu.

ok, Ulya nak rehat sekejab, nak fikir mcm mana nak buat laporan ni.

Sunday, 11 July 2021

Kecoh Pasal Morotarium.. Nak Ambil Atau Tidak?

Sekarang ni tengah hangat pasal morotarium 3.0....
Sebabnya dari garis panduan yang dikeluarkan oleh pihak bank...
Morotarium kali ini, nampaknya tidak sama seperti morotarium 1.0  yang diberi oleh pihak bank pada tahun 2020 yang lalu.

Ringkasnya.. Jika kita ambil morotarium kali ini.
Kadar faedah akan bertambah.

Ianya mungkin akan memberikan sedikit kelegaan pada waktu ini,
tetapi, akan membebankan di hari kemudian.
Harap-harap.. dihari kemudian itu.. anda sudah ok dan kuat untuk menampungnya.

Adakah perlu atau tidak ambil morotarium kali ini?

Jawpaan ringkasnya...

Jawapan 1 =  Ya! Jika anda sedang terdesak dan memang tak mampu nak bayar hutang buat masa ini.
Morotarium ini akan mengurangkan sedikit bebanan anda buat masa ini, 
Ia tidak hilangkan hutang.. ia hanya tangguh dan tambah hutang anda ke kemudian hari.

Harap-harapnya,  di kemudian hari tu, situasi kewangan anda sudah bertambah baik dan dapat menampung
bebanan "faedah" tambahan yang dikenakan akibat morotarium yang diambil.

Jawapan 2 =  Tidak! Jika pendapatan anda tidak terjejas dan anda mampu untuk membayar seperti biasa.
Morotarium kali ini tidak sesuai untuk anda berkira-kira dan "saje-saje" kononya nak simpan dan ada "duit lebih" sebab tak perlu bayar hutang.

Satu hakikat yang perlu kita faham dan terima...
Morotarium tidak akan melangsaikan hutang...
Ia hanya menangguhkan hutang dan menjadikan hutang tersebut lebih besar di kemudian hari.

Dan hutang..... adalah sesuatu yang wajib dibayar.

.
.
Hmm... kalaulah hidup ini tiada hutang.. mesti seronok kan?
Ya!... sebenarnya... boleh je kita hidup tanpa hutang!

Klik link dibawah untuk tahu cara hidup bebas tanpa hutang!
https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=13102_71_5_46

Tuesday, 6 July 2021

Lebih Untung Dari ASB & Tabung Haji!

Hi Sahabat!

Seperti yang dijangka, pulangan keuntungan KWSP dan Tabung Haji untuk tahun 2020 tidaklah begitu tinggi disebabkan situasi ekonomi seluruh dunia yang terjejas gara-gara pandemik Covid-19.


KWSP hanya mampu memberikan kadar dividen 4.9% sahaja untuk simpanan syariah.
TH pula, hanya memberikan kadar keuntungan 3.1% sahaja.
Jika anda masih ingat, awal tahun haritu, ASB juga ada mengumumkan kadar dividen sebanyak 4.25% sahaja.

Tiga tempat simpanan wang ini, adalah merupakan tempat utama dan tempat paling ramai orang menyimpan wang... dan ketiga-tiga tempat ini nampaknya, hanya mempu memberikan kadar pulangan... kurang dari 5%.


Disebabkan itu, ramai orang pada waktu ini, sedang mencari-cari tempat yang lebih berbaloi untuk menggandakan duit mereka.


Salah satu tempat yang boleh memberikan kadar pulangan yang lebih tinggi dan lebih cepat.. adalah pasaran saham!


Kini... Ramai orang memilih saham sebab...

1. Kadar perolehan keuntungan itu, lebih pantas...
Di pasaran saham, 5% keuntungan itu boleh diperolehi dalam masa beberapa hari atau minggu sahaja... berbeza jika mahu dibandingkan dengan pelaburan emas atau hartanah yang mengambil masa bertahun-tahun untuk melihatkan kenaikan sebanyak 5% itu.

2. Kadar cairan yang sangat tinggi.
Tidak seperti hartanah, proses untuk jual beli hartanah, biasanya akan mengambil masa berbulan-bulan dan kadangkala bertahun. Tetapi, untuk pasaran saham.. hari ini beli, jika esok sudah untung, sudah boleh jual dan dapatkan semula cash anda. Ia sangat pantas.

3. Modal Rendah
Jika anda mahu membeli emas, amaun paling kecil yang boleh anda beli adalah 1 dinar = RM 1000. Begitu juga jika anda ingin membeli hartanah , kos permulaannya juga sangat besar dan memerlukan beribu-ribu ringgit untuk bayar deposit dan segala macam yuran. Berbeza dengan saham, anda boleh start melabur dengan modal serendah RM100.



Sebenarnya, ada banyak lagi sebab mengapa orang kini lebih tertarik untuk melabur di dalam pasaran saham berbanding pelaburan-pelaburan lain pada waktu ini.

Namun begitu.... sebelum mahu menjejakkan kaki dalam dunia pelaburan saham...kita mestilah lengkapkan diri dengan ilmu terlebih dahulu.

Kalau main redah dan masuk sahaja... takut-takut nanti.. rugi besar pula.


Berita baiknya.... kini sudah ada  panduan langkah demi langkah, bagaimana untuk mula melabur di dalam pasaran saham ini.
Panduan ini, telah ditulis oleh seorang bekas doktor gigi yang kini, lebih selesa duduk di rumah dan berjual-beli saham secara online menerusi phone beliau sahaja.


Jika sahabat berminat untuk belajar, bagaimana untuk melabur dalam pasaran saham..

Boleh klik pada link dibawah!

Monday, 28 June 2021

PROMO ASMAK EXTRA FREE GIFT

 ﷽ 

Assalamualaikum Dan Selamat Pagi 

"Orang yang ikhlas dan pandai bersyukur akan selalu mendapat jalan keluar dari setiap masalah"

PKP kena sambung lagi. Alamak aik, jenuh la duduk di rumah. Nak ke salon tak boleh, kalau sakit nak pergi klinik pun takut.

Kalau sakit badan nak berurut lagi la tak takut.

Nasib baik la Asmak ni membantu. Bulan ni Saya berbesar hati nk bagi extra freegift buat pelanggan yang membeli dengan saya. Tapi sampai cukup bulan je ada extra freegift tau.

Jom grap promo sekarang 









Dapatkan ia disini๐Ÿ‘‡

https://saleskip.io/form/naimyasmak

atau

http://wasap.my/60196158384/AsmakJune

untuk pertanyaan 


Promo free gift akan tamat 30 June 2021๐Ÿ˜

Thursday, 17 June 2021

Sebelum menerjah alam perkahwinan...

Sebelum menerjah alam perkahwinan boleh belajar sedikit sebanyak ilmu didalam buku Tuan @fadzli_aziz Bukan Sekadar Cinta.


Kita tidak sempurna, hidup bersama perlu usaha kedua duanya.

Tidaklah perlu buat buat bodoh cukuplah saling lengkap melengkapi dalam berkeluarga.

Buku ini boleh didapati di


Sekian, terima kasih, Naimy

Monday, 31 May 2021

Pasar Mix & Match di Grab Mart

Salah satu cara mengurangkan pergerakkan dalam melawan pandemik covid-19 adalah kita beli barang dapur terutama barang basah seperti daging ayam, itik, lebu, kerbau dan ikan secara atas talian. Semalam ada yang tanya macam mana kami beli barang basah online?Cara mudah saja, kami guna aplikasi yang menyediakan perkhidmatan pembelian barang dapur. Antara aplikasi tersebut adalah TESCO ONLINE, HAPPY FRESH, PANDA MART, GRAB MART dan lain-lain.

Salah satu apps yang boleh beli barang basah atas talian adalah GRAB MART. Apa best Grab Mart sebab dia ada pasar mix & match. Biasa pasar banyak kedai dekat dalamkan, maka disini kita boleh beli dari banyak kedai tapi menggunakan satu penghantaran. Dekat sini kita dah jimat kos penghantaran.

Pagi ini order ayam dan lain-lain sayur mayur dekat Pasar Pagi Selayang Baru.

Macam dekat area rumah kami, ada pasar pagi selayang, pasar besar TTDI dan bbrp lagi pasar sekitar rumah kami. (boleh taip pasar dekat search dan nanti akan keluar pasar berhampiran rumah anda).

Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat kita semua.

Saturday, 29 May 2021

Apa Itu Saham?

Assalamualaikum dan salam semua. APA ITU SAHAM? Sebenarnya sehingga kini masih ramai yang tidak faham apa itu saham, apatah lagi untuk membaca pergerakan saham sesebuah syarikat. Oleh kerana kurang pemahaman tentang APA ITU SAHAM maka wujud pelbagai anggapan tentang saham seperti:

"Saham hanya layak untuk orang kaya."
"Saham adalah permainan orang ada-ada."
"Saham suatu permainan bukan perniagaan."
"Berdosa main saham."
"Saham itu berjudi."




Sebenarnya saham adalah suatu pelaburan, apabila ia pelaburan maka secara langsung ia adalah perniagaan. Persoalan APA ITU SAHAM?

  “Saham adalah pegangan hak milik sesuatu syarikat dalam bentuk ekuiti.”

Ada pula yang tanya EKUITI ITU APA? 

"Ekuiti adalah nilai yang dapat dikaitkan dengan pemilik perniagaan."

Jika Saham itu perniagaan, apa beza perniagaan biasa dengan saham.

Perniagaan biasa- Kita mengeluarkan sedikit modal untuk membeli atau menghasilkan sesuatu produk. Kemudian kita menjual produk tersebut untuk mendapat keuntungan. Maka jika ada yang membeli produk kita, kita akan mendapat keuntungan.

Saham - Kita mengeluarkan modal untuk membeli saham syarikat tertentu yang tersenarai di bursa saham. Secara tidak langsung kita menjadi rakan kongsi kepada syarikat tersebut. Pendapatan kita perolehi apabila syarikat tersebut mendapat keuntungan yang dibahagi berdasar nilai saham yang kita miliki. Jika modal kita keluarkan untuk membeli saham besar, maka pendapatan saham kita besar.

Surirumah Investor
Follow update dan tips newbie melabur di


Friday, 28 May 2021

Apa itu DCA?

 Dollar Cost Averaging




Dollar Cost Averaging (DCA) bagus digunakan kerana ia adalah salah satu cara pelaburan tetap yang boleh  dilakukan sama ada secara bulanan, setiap 3 bulan atau setiap tahun secara tetap. 

Contohnya :
Rm1000 labur di LUNO atau Wahed Invest sekaligus dengan Rm100 dilaburkan setiap bulan dari Januari hingga Disember dan bergantung kepada kemampuan anda.

Konsep ni boleh mengurangkan risiko pelaburan yang kita buat dan impak kerugian.

Ia dapat mendisiplinkan diri anda untuk melabur secara tetap untuk mengurangkan risiko akibat daripada turun naik harga pasaran dimana pelabur akan mendapat lebihan unit pelaburan apabila harga rendah dan sedikit unit pelaburan pada harga tinggi.Hasilnya pelabur dapat mengurangkan risiko pada harga purata.


Surirumah Investor
Follow update dan tips newbie melabur di https://t.me/surirumahtrading

kredit gambar dari www.intraday.my

Tuesday, 25 May 2021

Dapat Duit Bonus Raya Rm40 hanya dengan Referral Tak Perlu Labur Selalu





Kalau kita makan kedai laksa sedap mesti kita bagitau rakan rakan kedai mana yang sedap.


Jadi ini kami nak ajak labur secara sihat dan patuh shariah.

Sejenis robo advisor patuh syariah.

Wahed Invest
Nak dapat Rm10 masuk Referral = ✓NORBIN136✓

*Muat turun dulu : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wahed.mobile

Apple store : https://apps.apple.com/app/wahed-invest/id1440724971


Bila dah lulus cepat cepat share kod referral kurang untuk dapat bonus Rm40 setiap referral berjaya.


Promosi ini baru bermula 21 May 2021 dan terhad hingga 10ribu referral yang pertama.

Jadi musim COVID ini sambil duduk rumah sambil sharing benda bermanfaat dan dapat rezeki halal dan barakah.

Jangan lupa masuk kod NORBIN136 selepas muat turun Wahed invest di handphone.

#surirumahtrading
#wahedinvest

Saturday, 22 May 2021

Apa itu Ethereum?

Belajar kenal beberapa kripto tahun 2021.
Dalam platform LUNO selain Bitcoin pilihan utama, Ethereum juga alternatif kedua.
Dalam masa satu (1) bulan kenaikkan anggaran lebih dari simpanan kat ASB








Gambar bila Rm50 dilaburkan dan Rm70.60 harga semasa.
Kalau berminat nak mula labur boleh daftar di LUNO.
*Perkongsian sepanjang penggunaan platform LUNO yang disahkan oleh Suruhanjaya sekuriti Malaysia.

Tahun depan makan laksa guna ikan jaws


Jika bermula setahun yang lepas pada harga Rm40k dan naik sehingga mencecah 290k dianggarkan hampir 300% kenaikkan.




Dulu mungkin tak sempat labur lagi jadi bila dia turun sikit ke Rm170k boleh lah beli sikit.
Modal beli Laksa letak kat sini.
Tahun depan makan laksa guna ikan jaws

Jom daftar dan labur sikit untuk masa depan.
Guna kod referral MF5XM9 untuk Rm25

Apabila anak kita bertanya, _"Mengapa kita memberikan perhatian kepada PALESTIN dan selalu mengikuti isu semasa di Baitul Maqdis?"_

Posting ini adalah Copy Paste dr FB post #AbuFaqihCentre


Apabila anak kita bertanya, _"Mengapa kita memberikan perhatian kepada PALESTIN dan selalu mengikuti isu semasa di Baitul Maqdis?"_
Apa jawapan kita?
Ceritakan kepada anak kita:
"Wahai anakku, sesungguhnya PALESTIN adalah tempat tinggal para Nabi.
Nabi kita Ibrahim ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… hijrah ke PALESTIN.
Nabi Lut ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… diselamatkan oleh Allah dari azab yang turun pada kaumnya menuju bumi yang diberkati, iaitu bumi PALESTIN.
Nabi Daud ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… tinggal di PALESTIN dan membangun mihrabnya.
Dan Nabi Sulaiman ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… memerintah seluruh dunia dari PALESTIN, kisahnya yang popular berkaitan semut yangg berkata, “Hai semut, masuklah ke tempat tinggal kalian.” Tempat yang disebut dengan wadi an-Naml (lembah semut) itu terletak di PALESTIN dekat (‘Athqalan).
Di PALESTIN juga, terdapat mihrab Zakaria ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู…, sebagaimana Musa ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… meminta kaumnya memasuki Bumi Muqaddasah, beliau menamakan dengan al-Muqaddasah, iaitu (suci) dari syirik, dan dijadikan tempat tinggal para Nabi.
Banyak mukjizat yang terjadi di dalamnya, di antaranya kelahiran Nabi 'Isa ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… dari ibunya Maryam, seorang gadis tanpa suami, dan Allah mengangkatnya ketika Bani Israil sepakat untuk membunuhnya.
Di PALESTIN, Maryam menggoyang batang pohon kurma setelah kelahirannya dalam keadaan paling lemahnya wanita.
Termasuk tanda-tanda akhir zaman di PALESTIN, Nabi 'Isa ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… akan turun di menara putih, dan akan membunuh Dajjal di gerbang Lod PALESTIN, serta banyak cerita lain yang pernah terjadi di PALESTIN, di antaranya kisah Talut dan Jalut.
1. Anak kita bertanya: _“Bagaimana dengan Nabi ๏ทบ dan hubungannya dengan PALESTIN?
Jawab: _“Dulu kiblat pada awal diperintahkannya solat adalah menghadap ke PALESTIN, dan ketika Nabi hijrah ke Madinah, Malaikat Jibril turun dan beliau sedang solat, Jibril memerintahkan untuk mengubah kiblat dari Baitul Maqdis ke Mekah al-Mukarramah lalu masjid tempat beliau solat dinamakan masjid Dzulqiblatain (dua kiblat).
Demikian juga ketika Rasulullah ๏ทบ melakukan Isra’, beliau pergi ke Baitul Maqdis sebelum Mi’raj ke langit. Inilah terminal pertama beliau berhenti setelah berangkat dari Mekah sebelum menuju ke langit, dan beliau menjadi imam solat para Nabi."
Abu Dzar radhiyallahu ‘anhu bertanya kepada Rasulullah: “Masjid mana yang pertama kali diletakkan oleh Allah di muka bumi?” Beliau menjawab, “Masjidil Haram.” Aku bertanya lagi, “Kemudian masjid mana?” Beliau menjawab, “Masjidil Aqsa.” Aku bertanya lagi, “Berapa jarak antara keduanya?” Beliau menjawab, “Empat puluh tahun.” Kemudian beliau bersabda, “Di manapun solat menjumpaimu, maka solatlah dan bumi bagi kalian adalah masjid.”
"Wahai anakku, Apakah kamu tahu bahawa Abu Bakar as-Siddiq radhiyallahu 'anhu meskipun sibuk dengan masalah kemurtadan orang-orang Arab di Jazirah Arab dengan menyediakan pasukan untuk memerangi mereka agar kembali kepada Islam yang benar, beliau tidak membatalkan pasukan yang diperintahkan Nabi untuk pergi ke Syam, meskipun memerlukan kekuatan untuk mengembalikan kestabilan Jazirah.
Apakah kamu tahu masa keemasan penaklukan Islam di masa Umar al-Faruq radhiyallahu ‘anhu, beliau tidak pernah keluar dari Madinah untuk merayakan penaklukan (pembukaan) negeri kecuali PALESTIN, beliau pergi ke sana sendiri dan membukanya dengan damai, solat di dalamnya dan menerima kunci untuk menyelamatkan orang-orang Nasrani dari penindasan orang-orang Rom saat itu.
Kemudian dibuka lagi oleh Salahuddin al-Ayyubi di hari bersejarah tahun 583 H hari Jumaat bertepatan dengan tanggal 27 Rajab, tanggal yang sama dengan malam Mi’rajnya Nabi ke langit melalui Baitul Maqdis. Ini merupakan fakta yang ajaib yang mana Allah memudahkan pengembalian al-Quds kepada pemiliknya sama seperti waktu Isra’ dan Mi’raj."
2. Anak kita bertanya lagi: “Kenapa dinamakan dengan Baitul Maqdis?”
Jawab: “Nama ini telah ada sebelum turunnya al-Quran, ketika al-Quran diturunkan, ia disebut Masjid al-Aqsa, dan dinamakan Baitul Maqdis kerana kesuciannya yang istimewa. Oleh kerana itu, tanah PALESTIN dan Syam adalah tanah Ribat, telah syahid di dalamnya 5000 dari kalangan para sahabat mulia, mereka bersemangat untuk membuka Baitul Maqdis dan membebaskannya daripada penindasan Rom. Para syuhada’ masih berguguran sampai hari ini, inilah tanah para syuhada’ dan tanah ribat.”
3. Anak kita berkata: "Jadi, pentingnya Masjid al-Aqsa dan bumi Syam seperti pentingnya Haramain, Mekah dan Madinah?”
Jawab: “Ya, anakku. Allah ๏ทป mengumpulkan keduanya dalam firman-Nya, *“Demi buah Tin dan buah Zaitun. Dan demi bukit Sinai. Dan demi kota Mekah ini yang aman*.”(At-Tin: 1-3)
Ibnu Abbas berkata: "At-Tin adalah negeri Syam, az-Zaitun negeri PALESTIN, bukit Sinai adalah gunung di mana Allah berbicara kepada Musa ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… di Mesir, dan al-Balad al-Amin adalah Mekah al-Mukarramah."
Allah ๏ทป berfirman: “Dan sungguh kami telah tetapkan dalam kitab-kitab setelah dicatat di Lauh Mahfuzh bahawa bumi ini akan diwarisi oleh hamba-hambaku yang soleh.”_ (Al-Anbiya’: 105)
4. Anak kita berkata: “Sekarang saya faham pentingnya PALESTIN dan Masjid al-Aqsa, sebagaimana saya faham bahawa solat di dalamnya dilipatgandakan menjadi 500 kali ganda, apakah ini benar?”
Jawab: “Ya nak, itu benar, dan jangan kamu lupakan anak-anak PALESTIN dan penduduknya dari doamu. Semoga Allah memberkatimu nak.”
Semoga Allah sentiasa memberkati, merahmati dan melindungi saudara-saudara kita di PALESTIN.๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ

Monday, 17 May 2021

Selamat Hari Raya dari kami


 Assalamualaikum dan salam semua. Hari ini dah 5 syawal. Rasanya belum terlambat untuk kami mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin kepada semua pembaca Blog NaimyArt dan channel telegram surirumahinvest. 


Monday, 3 May 2021

FOMO....


Apa itu FOMO? Bila selalu penyakit ini menyerang kita? FOMO adalah singkatan kepada fear of missing out. Dalam kata mudah adalah takut untuk ketinggalan atau terlepas sesuatu.

Penyakit FOMO ini selalu berlaku dekat shopee, lazada dan pasaraya-pasaraya yang buat jualan besar-besaran. Kononnya waktu inilah dapat harga murah dari biasa, dapat barang percuma yang limited stok, beli satu percuma satu. Selain itu penyakit ini juga muncul bila ada barang viral seperti pressure cooker, kain lap kayangan, selipar muslim ke wallet friendly dan lain-lain. Penyakit ini juga selalu menyerang wanita-wanita.

Tetapi dalam pasaran saham, penyakit FOMO menyerang tidak kira lelaki atau perempuan. FOMO adalah salah satu sebab kita membuat keputusan tidak bijak. Bagaimana ia bertindak? Apabila kita lihat banyak berlaku jualan disesebuah kaunter, maka kita merasakan kena beli di kaunter tersebut kerana ramai yang tengah beli dan kita tak nak ketinggalan, dalam kata mudah trend ikut-ikut. 

Bagi mengelakkan terjebak dengan penyakit ini maka kita kena study dulu sebelum beli mana-mana kaunter

Asmak Baby Care-review

Assalamualaikum dan salam semua.

Salah satu gift yang baby Ulya dapat adalah Set Asmak Baby Care. Aku memang rancang nak ambil set ini sebenarnya tetapi tetiba kakak ipar kata dia nak bagi gift Set Asmak Baby Care ini dekat Ulya...Alhamdulillah, rezeki lah tu.


Asmak Baby Care ada 5 produk dekat dalamnya iaitu, sevenis hair oil, essential oil, Baby wash, baby powder dan baby lotion. Harga satu set ini adalah RM159.

Set Asmak Baby Care didatangkan dalam bentuk seperti di atas. Cantikkan kotak dia. 

Berikut adalah langkah-langkah penggunaan Set Asmak Baby Care






Ini pula adalah pendapat aku setelah menggunakan Set Asmak Baby Care

Secara keseluruhan semua produk baby care Asmak berbau wangi. Baby wash dan baby losyen itu pekat, maka pakai sikit baby wash dah banyak buih dan losyen boleh ratakan banyak ruang. Essential oil aku bukan pakai dekat baby sahaja, kerana bau yang menenangkan dan pakai beberapa titik sahaja maka aku guna juga dekat anak yang lain. Aku perasan kalau sapu essential oil dekat sendi-sendi baby, baby tidur lama (banyak kerja mak boleh selesai nak). Baby powder dan sevenis hair oil memang dah guna sebelum ini dan aku yakin dia mengurangkan masalah ruam peluh dekat anak kecil. Severenis hair oil bau wangi sehingga ada tak nak basuh rambut kalau pakai. Kesimpulannya set penjagaan bayi ini bukan sesuai untuk bayi sahaja tetapi juga untuk orang dewasa dan kanak-kanak. 

Itu sahaja perkongsian saya kali ini.