social media

 Like Me Follow Me Follow Me

Saturday, 31 July 2021

Laporan perbelanjaan dan kewangan

Bila abi minta laporan perbelanjaan ummu dan laporan kewangan perniagaan.

Ulya be like.."what??? Januari hingga jun...tapi ulya lahir bulan 3."


Walaupun kerja dari rumah sambil jaga anak saja...kita kena ada sistem.

Masa kecik-kecik ummu selalu duduk dekat tempat jahit tok toki. Kadang buat kerja, kadang saja menyibuk. Sebelum mula kerja, toki akan tanya apa tok belanja sehari sebelumnya untuk rekod dalam buku, lepas tu toki rekod perbelanjaan sendiri. Masa tu lah toki selalu cakap dekat ummu...

"kita nak buat apa2, kena ada sistem. Baru cantik perjalanannya"

Bila dh niaga sendiri baru btul2 faham kenapa toki kata mcm tu.

ok, Ulya nak rehat sekejab, nak fikir mcm mana nak buat laporan ni.

Sunday, 11 July 2021

Kecoh Pasal Morotarium.. Nak Ambil Atau Tidak?

Sekarang ni tengah hangat pasal morotarium 3.0....
Sebabnya dari garis panduan yang dikeluarkan oleh pihak bank...
Morotarium kali ini, nampaknya tidak sama seperti morotarium 1.0  yang diberi oleh pihak bank pada tahun 2020 yang lalu.

Ringkasnya.. Jika kita ambil morotarium kali ini.
Kadar faedah akan bertambah.

Ianya mungkin akan memberikan sedikit kelegaan pada waktu ini,
tetapi, akan membebankan di hari kemudian.
Harap-harap.. dihari kemudian itu.. anda sudah ok dan kuat untuk menampungnya.

Adakah perlu atau tidak ambil morotarium kali ini?

Jawpaan ringkasnya...

Jawapan 1 =  Ya! Jika anda sedang terdesak dan memang tak mampu nak bayar hutang buat masa ini.
Morotarium ini akan mengurangkan sedikit bebanan anda buat masa ini, 
Ia tidak hilangkan hutang.. ia hanya tangguh dan tambah hutang anda ke kemudian hari.

Harap-harapnya,  di kemudian hari tu, situasi kewangan anda sudah bertambah baik dan dapat menampung
bebanan "faedah" tambahan yang dikenakan akibat morotarium yang diambil.

Jawapan 2 =  Tidak! Jika pendapatan anda tidak terjejas dan anda mampu untuk membayar seperti biasa.
Morotarium kali ini tidak sesuai untuk anda berkira-kira dan "saje-saje" kononya nak simpan dan ada "duit lebih" sebab tak perlu bayar hutang.

Satu hakikat yang perlu kita faham dan terima...
Morotarium tidak akan melangsaikan hutang...
Ia hanya menangguhkan hutang dan menjadikan hutang tersebut lebih besar di kemudian hari.

Dan hutang..... adalah sesuatu yang wajib dibayar.

.
.
Hmm... kalaulah hidup ini tiada hutang.. mesti seronok kan?
Ya!... sebenarnya... boleh je kita hidup tanpa hutang!

Klik link dibawah untuk tahu cara hidup bebas tanpa hutang!
https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=13102_71_5_46

Tuesday, 6 July 2021

Lebih Untung Dari ASB & Tabung Haji!

Hi Sahabat!

Seperti yang dijangka, pulangan keuntungan KWSP dan Tabung Haji untuk tahun 2020 tidaklah begitu tinggi disebabkan situasi ekonomi seluruh dunia yang terjejas gara-gara pandemik Covid-19.


KWSP hanya mampu memberikan kadar dividen 4.9% sahaja untuk simpanan syariah.
TH pula, hanya memberikan kadar keuntungan 3.1% sahaja.
Jika anda masih ingat, awal tahun haritu, ASB juga ada mengumumkan kadar dividen sebanyak 4.25% sahaja.

Tiga tempat simpanan wang ini, adalah merupakan tempat utama dan tempat paling ramai orang menyimpan wang... dan ketiga-tiga tempat ini nampaknya, hanya mempu memberikan kadar pulangan... kurang dari 5%.


Disebabkan itu, ramai orang pada waktu ini, sedang mencari-cari tempat yang lebih berbaloi untuk menggandakan duit mereka.


Salah satu tempat yang boleh memberikan kadar pulangan yang lebih tinggi dan lebih cepat.. adalah pasaran saham!


Kini... Ramai orang memilih saham sebab...

1. Kadar perolehan keuntungan itu, lebih pantas...
Di pasaran saham, 5% keuntungan itu boleh diperolehi dalam masa beberapa hari atau minggu sahaja... berbeza jika mahu dibandingkan dengan pelaburan emas atau hartanah yang mengambil masa bertahun-tahun untuk melihatkan kenaikan sebanyak 5% itu.

2. Kadar cairan yang sangat tinggi.
Tidak seperti hartanah, proses untuk jual beli hartanah, biasanya akan mengambil masa berbulan-bulan dan kadangkala bertahun. Tetapi, untuk pasaran saham.. hari ini beli, jika esok sudah untung, sudah boleh jual dan dapatkan semula cash anda. Ia sangat pantas.

3. Modal Rendah
Jika anda mahu membeli emas, amaun paling kecil yang boleh anda beli adalah 1 dinar = RM 1000. Begitu juga jika anda ingin membeli hartanah , kos permulaannya juga sangat besar dan memerlukan beribu-ribu ringgit untuk bayar deposit dan segala macam yuran. Berbeza dengan saham, anda boleh start melabur dengan modal serendah RM100.



Sebenarnya, ada banyak lagi sebab mengapa orang kini lebih tertarik untuk melabur di dalam pasaran saham berbanding pelaburan-pelaburan lain pada waktu ini.

Namun begitu.... sebelum mahu menjejakkan kaki dalam dunia pelaburan saham...kita mestilah lengkapkan diri dengan ilmu terlebih dahulu.

Kalau main redah dan masuk sahaja... takut-takut nanti.. rugi besar pula.


Berita baiknya.... kini sudah ada  panduan langkah demi langkah, bagaimana untuk mula melabur di dalam pasaran saham ini.
Panduan ini, telah ditulis oleh seorang bekas doktor gigi yang kini, lebih selesa duduk di rumah dan berjual-beli saham secara online menerusi phone beliau sahaja.


Jika sahabat berminat untuk belajar, bagaimana untuk melabur dalam pasaran saham..

Boleh klik pada link dibawah!

Monday, 28 June 2021

PROMO ASMAK EXTRA FREE GIFT

 ﷽ 

Assalamualaikum Dan Selamat Pagi 

"Orang yang ikhlas dan pandai bersyukur akan selalu mendapat jalan keluar dari setiap masalah"

PKP kena sambung lagi. Alamak aik, jenuh la duduk di rumah. Nak ke salon tak boleh, kalau sakit nak pergi klinik pun takut.

Kalau sakit badan nak berurut lagi la tak takut.

Nasib baik la Asmak ni membantu. Bulan ni Saya berbesar hati nk bagi extra freegift buat pelanggan yang membeli dengan saya. Tapi sampai cukup bulan je ada extra freegift tau.

Jom grap promo sekarang 









Dapatkan ia disini๐Ÿ‘‡

https://saleskip.io/form/naimyasmak

atau

http://wasap.my/60196158384/AsmakJune

untuk pertanyaan 


Promo free gift akan tamat 30 June 2021๐Ÿ˜

Thursday, 17 June 2021

Sebelum menerjah alam perkahwinan...

Sebelum menerjah alam perkahwinan boleh belajar sedikit sebanyak ilmu didalam buku Tuan @fadzli_aziz Bukan Sekadar Cinta.


Kita tidak sempurna, hidup bersama perlu usaha kedua duanya.

Tidaklah perlu buat buat bodoh cukuplah saling lengkap melengkapi dalam berkeluarga.

Buku ini boleh didapati di


Sekian, terima kasih, Naimy

Monday, 31 May 2021

Pasar Mix & Match di Grab Mart

Salah satu cara mengurangkan pergerakkan dalam melawan pandemik covid-19 adalah kita beli barang dapur terutama barang basah seperti daging ayam, itik, lebu, kerbau dan ikan secara atas talian. Semalam ada yang tanya macam mana kami beli barang basah online?Cara mudah saja, kami guna aplikasi yang menyediakan perkhidmatan pembelian barang dapur. Antara aplikasi tersebut adalah TESCO ONLINE, HAPPY FRESH, PANDA MART, GRAB MART dan lain-lain.

Salah satu apps yang boleh beli barang basah atas talian adalah GRAB MART. Apa best Grab Mart sebab dia ada pasar mix & match. Biasa pasar banyak kedai dekat dalamkan, maka disini kita boleh beli dari banyak kedai tapi menggunakan satu penghantaran. Dekat sini kita dah jimat kos penghantaran.

Pagi ini order ayam dan lain-lain sayur mayur dekat Pasar Pagi Selayang Baru.

Macam dekat area rumah kami, ada pasar pagi selayang, pasar besar TTDI dan bbrp lagi pasar sekitar rumah kami. (boleh taip pasar dekat search dan nanti akan keluar pasar berhampiran rumah anda).

Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat kita semua.

Saturday, 29 May 2021

Apa Itu Saham?

Assalamualaikum dan salam semua. APA ITU SAHAM? Sebenarnya sehingga kini masih ramai yang tidak faham apa itu saham, apatah lagi untuk membaca pergerakan saham sesebuah syarikat. Oleh kerana kurang pemahaman tentang APA ITU SAHAM maka wujud pelbagai anggapan tentang saham seperti:

"Saham hanya layak untuk orang kaya."
"Saham adalah permainan orang ada-ada."
"Saham suatu permainan bukan perniagaan."
"Berdosa main saham."
"Saham itu berjudi."




Sebenarnya saham adalah suatu pelaburan, apabila ia pelaburan maka secara langsung ia adalah perniagaan. Persoalan APA ITU SAHAM?

  “Saham adalah pegangan hak milik sesuatu syarikat dalam bentuk ekuiti.”

Ada pula yang tanya EKUITI ITU APA? 

"Ekuiti adalah nilai yang dapat dikaitkan dengan pemilik perniagaan."

Jika Saham itu perniagaan, apa beza perniagaan biasa dengan saham.

Perniagaan biasa- Kita mengeluarkan sedikit modal untuk membeli atau menghasilkan sesuatu produk. Kemudian kita menjual produk tersebut untuk mendapat keuntungan. Maka jika ada yang membeli produk kita, kita akan mendapat keuntungan.

Saham - Kita mengeluarkan modal untuk membeli saham syarikat tertentu yang tersenarai di bursa saham. Secara tidak langsung kita menjadi rakan kongsi kepada syarikat tersebut. Pendapatan kita perolehi apabila syarikat tersebut mendapat keuntungan yang dibahagi berdasar nilai saham yang kita miliki. Jika modal kita keluarkan untuk membeli saham besar, maka pendapatan saham kita besar.

Surirumah Investor
Follow update dan tips newbie melabur di


Friday, 28 May 2021

Apa itu DCA?

 Dollar Cost Averaging




Dollar Cost Averaging (DCA) bagus digunakan kerana ia adalah salah satu cara pelaburan tetap yang boleh  dilakukan sama ada secara bulanan, setiap 3 bulan atau setiap tahun secara tetap. 

Contohnya :
Rm1000 labur di LUNO atau Wahed Invest sekaligus dengan Rm100 dilaburkan setiap bulan dari Januari hingga Disember dan bergantung kepada kemampuan anda.

Konsep ni boleh mengurangkan risiko pelaburan yang kita buat dan impak kerugian.

Ia dapat mendisiplinkan diri anda untuk melabur secara tetap untuk mengurangkan risiko akibat daripada turun naik harga pasaran dimana pelabur akan mendapat lebihan unit pelaburan apabila harga rendah dan sedikit unit pelaburan pada harga tinggi.Hasilnya pelabur dapat mengurangkan risiko pada harga purata.


Surirumah Investor
Follow update dan tips newbie melabur di https://t.me/surirumahtrading

kredit gambar dari www.intraday.my

Tuesday, 25 May 2021

Dapat Duit Bonus Raya Rm40 hanya dengan Referral Tak Perlu Labur Selalu





Kalau kita makan kedai laksa sedap mesti kita bagitau rakan rakan kedai mana yang sedap.


Jadi ini kami nak ajak labur secara sihat dan patuh shariah.

Sejenis robo advisor patuh syariah.

Wahed Invest
Nak dapat Rm10 masuk Referral = ✓NORBIN136✓

*Muat turun dulu : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wahed.mobile

Apple store : https://apps.apple.com/app/wahed-invest/id1440724971


Bila dah lulus cepat cepat share kod referral kurang untuk dapat bonus Rm40 setiap referral berjaya.


Promosi ini baru bermula 21 May 2021 dan terhad hingga 10ribu referral yang pertama.

Jadi musim COVID ini sambil duduk rumah sambil sharing benda bermanfaat dan dapat rezeki halal dan barakah.

Jangan lupa masuk kod NORBIN136 selepas muat turun Wahed invest di handphone.

#surirumahtrading
#wahedinvest

Saturday, 22 May 2021

Apa itu Ethereum?

Belajar kenal beberapa kripto tahun 2021.
Dalam platform LUNO selain Bitcoin pilihan utama, Ethereum juga alternatif kedua.
Dalam masa satu (1) bulan kenaikkan anggaran lebih dari simpanan kat ASB








Gambar bila Rm50 dilaburkan dan Rm70.60 harga semasa.
Kalau berminat nak mula labur boleh daftar di LUNO.
*Perkongsian sepanjang penggunaan platform LUNO yang disahkan oleh Suruhanjaya sekuriti Malaysia.

Tahun depan makan laksa guna ikan jaws


Jika bermula setahun yang lepas pada harga Rm40k dan naik sehingga mencecah 290k dianggarkan hampir 300% kenaikkan.




Dulu mungkin tak sempat labur lagi jadi bila dia turun sikit ke Rm170k boleh lah beli sikit.
Modal beli Laksa letak kat sini.
Tahun depan makan laksa guna ikan jaws

Jom daftar dan labur sikit untuk masa depan.
Guna kod referral MF5XM9 untuk Rm25

Apabila anak kita bertanya, _"Mengapa kita memberikan perhatian kepada PALESTIN dan selalu mengikuti isu semasa di Baitul Maqdis?"_

Posting ini adalah Copy Paste dr FB post #AbuFaqihCentre


Apabila anak kita bertanya, _"Mengapa kita memberikan perhatian kepada PALESTIN dan selalu mengikuti isu semasa di Baitul Maqdis?"_
Apa jawapan kita?
Ceritakan kepada anak kita:
"Wahai anakku, sesungguhnya PALESTIN adalah tempat tinggal para Nabi.
Nabi kita Ibrahim ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… hijrah ke PALESTIN.
Nabi Lut ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… diselamatkan oleh Allah dari azab yang turun pada kaumnya menuju bumi yang diberkati, iaitu bumi PALESTIN.
Nabi Daud ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… tinggal di PALESTIN dan membangun mihrabnya.
Dan Nabi Sulaiman ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… memerintah seluruh dunia dari PALESTIN, kisahnya yang popular berkaitan semut yangg berkata, “Hai semut, masuklah ke tempat tinggal kalian.” Tempat yang disebut dengan wadi an-Naml (lembah semut) itu terletak di PALESTIN dekat (‘Athqalan).
Di PALESTIN juga, terdapat mihrab Zakaria ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู…, sebagaimana Musa ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… meminta kaumnya memasuki Bumi Muqaddasah, beliau menamakan dengan al-Muqaddasah, iaitu (suci) dari syirik, dan dijadikan tempat tinggal para Nabi.
Banyak mukjizat yang terjadi di dalamnya, di antaranya kelahiran Nabi 'Isa ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… dari ibunya Maryam, seorang gadis tanpa suami, dan Allah mengangkatnya ketika Bani Israil sepakat untuk membunuhnya.
Di PALESTIN, Maryam menggoyang batang pohon kurma setelah kelahirannya dalam keadaan paling lemahnya wanita.
Termasuk tanda-tanda akhir zaman di PALESTIN, Nabi 'Isa ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… akan turun di menara putih, dan akan membunuh Dajjal di gerbang Lod PALESTIN, serta banyak cerita lain yang pernah terjadi di PALESTIN, di antaranya kisah Talut dan Jalut.
1. Anak kita bertanya: _“Bagaimana dengan Nabi ๏ทบ dan hubungannya dengan PALESTIN?
Jawab: _“Dulu kiblat pada awal diperintahkannya solat adalah menghadap ke PALESTIN, dan ketika Nabi hijrah ke Madinah, Malaikat Jibril turun dan beliau sedang solat, Jibril memerintahkan untuk mengubah kiblat dari Baitul Maqdis ke Mekah al-Mukarramah lalu masjid tempat beliau solat dinamakan masjid Dzulqiblatain (dua kiblat).
Demikian juga ketika Rasulullah ๏ทบ melakukan Isra’, beliau pergi ke Baitul Maqdis sebelum Mi’raj ke langit. Inilah terminal pertama beliau berhenti setelah berangkat dari Mekah sebelum menuju ke langit, dan beliau menjadi imam solat para Nabi."
Abu Dzar radhiyallahu ‘anhu bertanya kepada Rasulullah: “Masjid mana yang pertama kali diletakkan oleh Allah di muka bumi?” Beliau menjawab, “Masjidil Haram.” Aku bertanya lagi, “Kemudian masjid mana?” Beliau menjawab, “Masjidil Aqsa.” Aku bertanya lagi, “Berapa jarak antara keduanya?” Beliau menjawab, “Empat puluh tahun.” Kemudian beliau bersabda, “Di manapun solat menjumpaimu, maka solatlah dan bumi bagi kalian adalah masjid.”
"Wahai anakku, Apakah kamu tahu bahawa Abu Bakar as-Siddiq radhiyallahu 'anhu meskipun sibuk dengan masalah kemurtadan orang-orang Arab di Jazirah Arab dengan menyediakan pasukan untuk memerangi mereka agar kembali kepada Islam yang benar, beliau tidak membatalkan pasukan yang diperintahkan Nabi untuk pergi ke Syam, meskipun memerlukan kekuatan untuk mengembalikan kestabilan Jazirah.
Apakah kamu tahu masa keemasan penaklukan Islam di masa Umar al-Faruq radhiyallahu ‘anhu, beliau tidak pernah keluar dari Madinah untuk merayakan penaklukan (pembukaan) negeri kecuali PALESTIN, beliau pergi ke sana sendiri dan membukanya dengan damai, solat di dalamnya dan menerima kunci untuk menyelamatkan orang-orang Nasrani dari penindasan orang-orang Rom saat itu.
Kemudian dibuka lagi oleh Salahuddin al-Ayyubi di hari bersejarah tahun 583 H hari Jumaat bertepatan dengan tanggal 27 Rajab, tanggal yang sama dengan malam Mi’rajnya Nabi ke langit melalui Baitul Maqdis. Ini merupakan fakta yang ajaib yang mana Allah memudahkan pengembalian al-Quds kepada pemiliknya sama seperti waktu Isra’ dan Mi’raj."
2. Anak kita bertanya lagi: “Kenapa dinamakan dengan Baitul Maqdis?”
Jawab: “Nama ini telah ada sebelum turunnya al-Quran, ketika al-Quran diturunkan, ia disebut Masjid al-Aqsa, dan dinamakan Baitul Maqdis kerana kesuciannya yang istimewa. Oleh kerana itu, tanah PALESTIN dan Syam adalah tanah Ribat, telah syahid di dalamnya 5000 dari kalangan para sahabat mulia, mereka bersemangat untuk membuka Baitul Maqdis dan membebaskannya daripada penindasan Rom. Para syuhada’ masih berguguran sampai hari ini, inilah tanah para syuhada’ dan tanah ribat.”
3. Anak kita berkata: "Jadi, pentingnya Masjid al-Aqsa dan bumi Syam seperti pentingnya Haramain, Mekah dan Madinah?”
Jawab: “Ya, anakku. Allah ๏ทป mengumpulkan keduanya dalam firman-Nya, *“Demi buah Tin dan buah Zaitun. Dan demi bukit Sinai. Dan demi kota Mekah ini yang aman*.”(At-Tin: 1-3)
Ibnu Abbas berkata: "At-Tin adalah negeri Syam, az-Zaitun negeri PALESTIN, bukit Sinai adalah gunung di mana Allah berbicara kepada Musa ุนู„ูŠู‡ ุงู„ุณู„ุงู… di Mesir, dan al-Balad al-Amin adalah Mekah al-Mukarramah."
Allah ๏ทป berfirman: “Dan sungguh kami telah tetapkan dalam kitab-kitab setelah dicatat di Lauh Mahfuzh bahawa bumi ini akan diwarisi oleh hamba-hambaku yang soleh.”_ (Al-Anbiya’: 105)
4. Anak kita berkata: “Sekarang saya faham pentingnya PALESTIN dan Masjid al-Aqsa, sebagaimana saya faham bahawa solat di dalamnya dilipatgandakan menjadi 500 kali ganda, apakah ini benar?”
Jawab: “Ya nak, itu benar, dan jangan kamu lupakan anak-anak PALESTIN dan penduduknya dari doamu. Semoga Allah memberkatimu nak.”
Semoga Allah sentiasa memberkati, merahmati dan melindungi saudara-saudara kita di PALESTIN.๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ๐Ÿคฒ

Monday, 17 May 2021

Selamat Hari Raya dari kami


 Assalamualaikum dan salam semua. Hari ini dah 5 syawal. Rasanya belum terlambat untuk kami mengucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin kepada semua pembaca Blog NaimyArt dan channel telegram surirumahinvest. 


Monday, 3 May 2021

FOMO....


Apa itu FOMO? Bila selalu penyakit ini menyerang kita? FOMO adalah singkatan kepada fear of missing out. Dalam kata mudah adalah takut untuk ketinggalan atau terlepas sesuatu.

Penyakit FOMO ini selalu berlaku dekat shopee, lazada dan pasaraya-pasaraya yang buat jualan besar-besaran. Kononnya waktu inilah dapat harga murah dari biasa, dapat barang percuma yang limited stok, beli satu percuma satu. Selain itu penyakit ini juga muncul bila ada barang viral seperti pressure cooker, kain lap kayangan, selipar muslim ke wallet friendly dan lain-lain. Penyakit ini juga selalu menyerang wanita-wanita.

Tetapi dalam pasaran saham, penyakit FOMO menyerang tidak kira lelaki atau perempuan. FOMO adalah salah satu sebab kita membuat keputusan tidak bijak. Bagaimana ia bertindak? Apabila kita lihat banyak berlaku jualan disesebuah kaunter, maka kita merasakan kena beli di kaunter tersebut kerana ramai yang tengah beli dan kita tak nak ketinggalan, dalam kata mudah trend ikut-ikut. 

Bagi mengelakkan terjebak dengan penyakit ini maka kita kena study dulu sebelum beli mana-mana kaunter

Asmak Baby Care-review

Assalamualaikum dan salam semua.

Salah satu gift yang baby Ulya dapat adalah Set Asmak Baby Care. Aku memang rancang nak ambil set ini sebenarnya tetapi tetiba kakak ipar kata dia nak bagi gift Set Asmak Baby Care ini dekat Ulya...Alhamdulillah, rezeki lah tu.


Asmak Baby Care ada 5 produk dekat dalamnya iaitu, sevenis hair oil, essential oil, Baby wash, baby powder dan baby lotion. Harga satu set ini adalah RM159.

Set Asmak Baby Care didatangkan dalam bentuk seperti di atas. Cantikkan kotak dia. 

Berikut adalah langkah-langkah penggunaan Set Asmak Baby Care






Ini pula adalah pendapat aku setelah menggunakan Set Asmak Baby Care

Secara keseluruhan semua produk baby care Asmak berbau wangi. Baby wash dan baby losyen itu pekat, maka pakai sikit baby wash dah banyak buih dan losyen boleh ratakan banyak ruang. Essential oil aku bukan pakai dekat baby sahaja, kerana bau yang menenangkan dan pakai beberapa titik sahaja maka aku guna juga dekat anak yang lain. Aku perasan kalau sapu essential oil dekat sendi-sendi baby, baby tidur lama (banyak kerja mak boleh selesai nak). Baby powder dan sevenis hair oil memang dah guna sebelum ini dan aku yakin dia mengurangkan masalah ruam peluh dekat anak kecil. Severenis hair oil bau wangi sehingga ada tak nak basuh rambut kalau pakai. Kesimpulannya set penjagaan bayi ini bukan sesuai untuk bayi sahaja tetapi juga untuk orang dewasa dan kanak-kanak. 

Itu sahaja perkongsian saya kali ini.

Sunday, 25 April 2021

Saham Dunia vs Saham Akhirat




Antara pilihan para pelabur dan pedagang hari ini adalah memiliki, membeli dan menjual saham. Saham adalah milikan perkongsian ke atas sesuatu syarikat. Terdapat pelbagai jenis bentuk saham di dunia. Saham yang diapungkan di Bursa, saham amanah, saham khas sesuatu syarikat dan lain-lain. Setiap saham ini adakalanya memberikan pulangan sama ada dalam bentuk dividen, bonus ataupun kenaikan nilai saham yang dimiliki.

Sepertimana ada pelbagai jenis saham dunia, saham akhirat juga ada banyak cabang. Salah satu saham akhirat adalah sedekah. 

Bandingan (sedekah) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan ALLAH, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), ALLAH akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan ALLAH Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya. (Surah Al-Baqarah: 261).

Inilah saham akhirat yang tidak mempunyai risiko akan tetapi nisbah keuntungan 700% dan lebih sepatutnya menarik perhatian ramai untuk memilihnya. Ternyata sesiapa yang memberi kerana ALLAH, pasti akan mendapat pulangan dunia dan akhirat.

Dalam kesibukan mengumpul saham dunia, jangan lupa untuk mengumpul saham akhirat juga. Jom bersedekah.

Follow update dan tips newbie melabur di https://t.me/surirumahtrading

Tuesday, 6 April 2021

Selamat Datang April...menjelang ramadhan

Permulaan yang baik untuk april...semoga kekal hingga akhirnya.


Assalamualaikum, dah beberapa hari kita lepasi bulan april. Saat badan mula bersedia untuk kembali aktif berblog, belajar dan bekerja. Allah pun datangkan rezeki yang tak disangka. 

Terima kasih kepada yang menggunakan referral kod LUNO. Aku tak tahu pun siapa yang guna. 

Aku juga dapat email untuk berkalobrasi. Seperti  yang sedia tahu, aku ada 2 blog. satu blog lebih kepada sharing info manakala satu blog lebih kepada sharing personal life dan aktviti dengan anak-anak.


Ini kod LUNO aku...jangan segan2 nak guna

You're invited! 

1. Sign up with my invite link
2. Deposit and buy MYR 250 in BTC (Luno exchange not included)
3. We both get MYR 25.00 free BTC

https://www.luno.com/invite/TMMDVY


Tuesday, 30 March 2021

EMPAT FASA KITARAN SAHAM WAJIB DIKETAHUI





Kitaran Saham dan Kisah Monyet. 

Untuk memahami kitaran saham secara santai, cuba dengarkan kisah monyet. Ianya diceduk dan diubahsuai dari blog lucu dari negeri antah berantah.

Suatu ketika dahulu, ada seorang sangat kaya di sebuah kampung. Beliau mengumumkan akan membeli semua monyet-monyet dikampung dengan harga RM50.00 seekor. Nilai itu agak tinggi bagi orang kampung, maka mereka telah menangkap segala monyet di kampung dan dijualnya kepada orang kaya tersebut. Habis monyet-monyet di kampung ditangkap. Yang tinggal hanya beruk mat yeh sahaja.

Setelah mengetahui monyet telah habis di kampung, orang kaya membuat pengumuman kedua iaitu beliau sanggup membeli monyet pada harga RM100.00. Wow! Penduduk kampung sangat tertarik dengan harga tersebut, maka mereka pergi ke hutan & kawasan bukit berdekatan untuk menangkap monyet. Maka habislah monyet di hutan & kawasan bukit ditangkap untuk dijual kepada orang kaya tersebut dengan harga RM100.00 seekor.

Setelah itu, orang kaya membuat pengumuman kali ketiga, keempat dan kelima, beliau sanggup membeli monyet pada harga RM400.00 seekor. Akan tetapi, tiada seorang pun penduduk kampung berjaya menjualnya kerana segala keturunan monyet sudah habis ditangkap. Setiap hari selama 40 hari berturut-turut akan keluar notis di surat khabar, bahawa orang kaya tersebut sanggup membeli monyet dengan harga RM400.00, RM500.00 dan pernah RM1000.00 seekor. Tetapi orang kampung tidak berjaya menjualnya lagi kerana sudah tiada monyet dijumpai.

Selang tak lama kemudian, orang kaya pergi ke bandar atas urusan bisnes. Maka segala urusan beliau di kampung diserahkan kepada pembantu beliau. Pembantu beliau diberi kuasa penuh untuk menguruskan stok monyet-monyet yang ada di kawasan rumah yang sangat luas.

Pembantu rumah tersebut berkata kepada orang kampung, “lihatlah stok monyet-monyet, aku diberi kuasa menjualnya. Aku ingin menjualnya dengan harga RM300.00 seekor”. Maka terpegunlah orang kampung dan berlari-lari balik ke rumah untuk mengorek segala macam duit, dalam tabung ayam, tabung buluh dan tabung BR1M. Mereka berlumba-lumba membeli sebanyak mungkin monyet-monyet pada harga RM300.00. Kerana mereka yakin harganya paling busuk kalau orang kaya itu beli ialah RM400.00 seekor.

Tidak sampai sehari, habis monyet-monyet dibeli semula oleh orang kampung. Ada yang sudah berangan untuk berhenti kerja dan menikmati hidup pencen yang penuh kemewahan. Ada yang ingin kawin nombor dua. Ada yang ingin melancong seluruh dunia.

Esoknya, didapati pembantu rumah tersebut menghilangkan diri. Begitu juga orang kaya tersebut, beliau tidak pernah pulang ke kampung tersebut.

Orang kampung sudah takut, ada yang menjadi gila kerana segala duit simpanan sudah hangus. Mereka menunggu berminggu-minggu. Banyak berita tersebar bahawa monyet sudah tidak berguna dan tidak bernilai.

Suatu hari, datang seorang saudagar, beliau tiba-tiba ingin membeli monyet dengan harga RM10.00 kerana ingin usahakan akademi panjat pokok kelapa. Maka semua orang kampung panik dan datang menjualnya. Ada juga yang sanggup menjual stok monyet mereka dengan harga RM1.00 sahaja. Asalkan dapat semula duit modal mereka, walaupun seciput.

Sekian.

Kitaran Saham Secara Teori

Begitulah realiti pasaran saham. Kitaran saham terbahagi kepada 4 fasa menurut pembacaan saya dalam buku Volume Price Analysis.

1. Pengumpulan (Accumulation)
2. Kenaikan (Markup)
3. Mendatar (Distribution)
4. Penurunan (Markdown)

Setiap kaunter /  company yang terdapat di Bursa Malaysia, mereka mempunyai jumlah unit-unit tertentu saham di apungkan di Bursa Malaysia. Bilangan unit-unit tersebut ibarat bilangan monyet di kampung, dihutan dan kawasan bukit.

Sumber : http://diarisaham.com/kitaran-saham-wajib-diketahui/

Sunday, 28 March 2021

Set berpantang Asmak CareMe

Assalamualaikum dan salam. Lama betul tak bersiaran. Bukan apa sejak sebulan yang lepas mood nak menulis dan bekerja hilang...asal buka kerja mengantuk...sampai anak tegur, "ummu ni sekarang, buka fon je tidur". Itulah penangan menunggu saat bersalin, kena pula hujung-hujung kehamilan selalu kena pedih ulu hati. 

Alhamdulillah, akhirnya 14 mac 2021, saya selamat melahirkan seorang puteri. Maka post kali ini saya nak share tentang set berpantang yang saya guna kali ini. Ini merupakan set berpantang ke-5 saya guna sejak bergelar seorang mak. 

Serba sedikit set berpantang yang saya pernah guna:

2012, anak sulong~set bersalin salindah
2013, anak ke-2~set berpantang shaklee
2015, anak ke-3~set berpantang amway tropika herbs 
2018, anak ke-4~set berpantang jamu jelita
2021, anak ke-5~set berpantang asmak careMe

Set berpantang Asmak Care Me beserta free giftnya..

Set berpantang Asmak Care Me ada 5 barang didalamnya. Tiga barang untuk ibu dan 2 barang untuk anak. Barang untuk ibu adalah, feminine wash, mummy oil dan mummy lotion. Manakala untuk bayi pula adalah baby oil dan balm asmak. Kita pergi satu-satu pengalaman pakai produk berpantang Care Me Asmak.

Feminine Wash
Cecair likat jernih bila gosok dengan air berbuihlah...Bila pakai rasa sejuk berangin. Memang buat rasa selesa sangat lepas pakai. 

Mummy Lotion
Ini antara lotion paling panas aku rasa. Rasa pijornya bertambah-tambah bila pakai bekung dan berpeluh. Oleh kerana aku ada masalah alergik peluh maka aku pakai ini tanpa bekung terutama kalau hari panas. Walaupun tak pakai bekung, aku rasa perut cepat kempis. Kelebihan bila pakai dengan bekung kita dah tak perlu serbuk-serbuk untuk buat paste dan tampal dekat perut. Maka kuranglah kerja nak sapu serbuk-serbuk kering yang tercicir dari bekung. Lebih bersih dan selesa macam itu.

Mummy Oil (Minyak Pilis)
Setiap kali beranak aku paling menyampah kalau kena pakai pilis. Bukan apa, sebab aku tak suka bila dia start kering, ada serbuk-serbuk jatuh. Kadang-kadang masuk mata. Anak-anak pulak bila tengok dahi mak bertepek sibuk nak sentuh. Bila diberitahu bahawa set berpantang asmak ini guna minyak pilis bukan serbuk...aku berminat. Bagi alasan ini dekat husband. Sebab husband yang paksa pakai pilis sebelum-sebelum ini, siap tolong tepek time bini tidur. Aku mula pakai dekat hospital lepas bersalin, buka je bau best, eh tak bau minyak-minyak orang beranak. Picit dekat tangan rasa hangat..kita pun sapu kepala, o..hangat-hangat berangin..pastu kita sapu dekat belakang leher gak walaupun dia kata sapu dahi je. 

Balm Asmak
Oleh kerana baby aku ada kuning peringkat awal kelahiran, doktor tak bagi pakai apa-apa balm. Maka 2 hari lepas dia dah di istiharkan bebas jaundis, maka aku mula pakai. Nampak baby selesa tidur dengan balm. Serasi lah tu.

Baby Oil
Baby Oil ini sesuai sangat untuk urut baby. Masa baby kena jaundis, aku kerap sapu nipis-nipis dekat perut, lepas sapu selalunya akan berak. Berak kan bagus untuk hilang jaundis. Tapi jangan lupa jaga makan. Aku tersilap makan makanan ada halia hari ke dua berpantang, hari ke tiga terus bacaan kuning mencank naik sampai doktor tanya. Terus stop segala herba, kerapkan susu baby dan sapu Baby oil Asmak nak bagi baby kerap berak. Alhamdulillah Hari ke4 bacaan turun tapi sikit sahaja, hari ke-5 banyak turun, hari ke-7, ikutkan bacaan dah bebas jaundis tapi doktor suruh berjaga-jaga dan ulang cek kuning hari ke-14. Ini untuk pastikan baby tak kena prolong jaundis.  Baby oil ini aku buat urut abang baby juga. 


Semoga perkongsian ini akan memberi manfaat kepada yang mencari set berpantang atau hadiah untuk bakal ibu. 

Sunday, 21 February 2021

Adakah LUNO patuh syariah?

Pernah anda dengar pasal LUNO? Aku pertama kali dengar pasal ini adalah tahun lepas. Patuh syariah ke LUNO ni? Persoalan pertama aku bila husband kata dah boleh melabur dengan LUNO.

LUNO itu apa? Luno adalah salah satu wallet digital bagi menyimpan cryptocurrency seperti bitcoin/etherium/litecoin/rippleXRP. (ok pernah dengar pasal Bitcoin).

Selamat ke LUNO tu, siapa luluskan? Luno telah diperakui selamat dan disahkan boleh beroperasi oleh securities commission SC Malaysia & BNM. (sebenarnya dah lama ada kat Malaysia tapi sejak tahun 2015 tetapi operasi terbantut apabila akaun dibekukan oleh LHDN pada awal 2018. Maka Luno memberi kerjasama sepenuhnya dengan siasatan tersebut dan seterusnya membantu pengawal selia dalam membentuk rangka undang-undang peraturan mata wang kripto di Malaysia. Akhirnya Luno dilancarkan semula di Malaysia pada oktober 2019)

Patuh syariah ke? Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SAC) telah memutuskan bahawa, secara dasarnya, pelaburan aset digital seperti Bitcoin adalah dibenarkan. Aku blur gak macam mana dia kata secara dasar dibenarkan. Maka kita buat kaji selidik sedikit. Berikut aku copy ulasan dari FB Ustaz Lariba (siapa dia ni? kita cerita kemudian) pada 15/7/2020

SATU KUPASAN - MAJLIS PENASIHAT SYARIAH SC BENARKAN PERDAGANGAN ASET DIGITAL

1. Soalan: Apakah sebenarnya kebenaran ini?
Jawapan: Kebenaran ini ialah untuk berdagang asset digital (cryptocurrency) di tiga bursa aset digital (digital asset exchange) yang beroperasi di negara ini, iaitu Luno, Sinegy, dan Tokenize.
2. Soalan: Kenapa kebenaran itu diberikan hanya untuk tiga bursa asset digital sahaja?
Jawapan: SC telah kategorikan cryptocurrency sebagai sekuriti dan klasifikasikannya sebagai asset digital. Kesemua ICO (pengeluaran baru) asset digital dan perdagangan asset digital ialah di bawah kawal-selia SC. SC telah meluluskan ketiga-tiga bursa asset digital ini untuk berdagang asset digital setelah mereka memenuhi kriteria yang ketat terutama sekali untuk ketelusan dan menjadikan mereka entity pelapor. Ini bermakna kebenaran ini tidak termasuk selain daripada ketiga-tiga bursa asset digital ini. Bursa asset digital ini akan juga melapurkan kepada Bank Negara segala transaksi pengeluaran wang (withdrawal) apabila pemilik asset digital ingin keluarkan duit (cash out). Transaksi di tiga bursa asset digital ini tidak secara tiada nama (anonymous) dan mereka diwajibkan menggunakan KYC.
3. Soalan: Adakah ini bermaksud jika seseorang itu berdagang dengan bursa asset digital selain daripada ketiga-tiga asset digital yang diluluskan, makai a tidak dibenarkan atau tidak patuh Syariah?
Jawapan: Pada pendapat kami, kebenaran dari segi syarak diberikan SC setelah bursa2 aset digital berkenaan mematuhi keperluan kawal-selia yang ketat. Ini untuk mengelakkan risiko penipuan, ketidak-tentuan (gharar) serta elemen-elemen lain yang tidak patuh syariah. Selain daripada tiga bursa asset digital ini, tiada kepastian perlindungan pelanggan atau ketelusan akan diperolehi. Maka perdagangan asset digital dengan selain daripada tiga bursa asset digital ini adalah dilarang.
4. Soalan: Adakah bermakna kerajaan Malaysia mengiktiraf penggunaan cryptocurrency dan penggunaan cryptocurrency adalah patuh Syariah untuk digunakan oleh orang ramai untuk apa-apa transaksi?
Jawapan: Tidak sama sekali. Kebenaran hanya diberikan untuk berdagang aset digital di tiga bursa aset digital tadi dan tidak di lain-lain bursa aset dgital. Ketiga-tiga bursa aset digital itu adalah syarikat yang berdaftar di Malaysia dan mempunyai pejabat di Malaysa., Crptocurrency masih lagi dikategorikan sebagai tidak sah diperakui nilai (not legal tender) oleh Bank Negara, maka ia masih dilarang digunakan untuk jual-beli.
5. Soalan: Adakah pendirian Bank Negara itu bermaksud cyptocurrency masih tidak patuh syariah jika digunakan untuk jual-beli?
Jawpan: Ya… penggunaan pa-apa transaksi melibatkan matawang crypto/wang digital (jual-beli atau hutang piutang) TIDAK mendapat perlindungan dan tidak sah di sisi undang-undang. Ini bermaksud kontrak melibatkan matawang crypto/wang digital tidak sah/tidak laku di sisi undang-undang. Jika terjadi isu-isu dalam jual-beli atau hutang piutang melibatkan matawang crypto/wang digital seperti pembayaran tidak diterima, tidak mencukupi, penipuan, orang yang ditipu tidak mempunyai hak (locus standi) di sisi undang-undang seperti tiada hak menyaman atau mengambil tindakan undang-undang berkaitan. Lebih malang lagi, terlibat dengan scam matawang crypto. Ini adalah satu keadaan gharar yang dilarang syarak.


Setelah diluluskan oleh SC malaysia pada oktober 2019, Luno ambil masa hampir setahun untuk diluluskan oleh Majlis Patuh Syariah SC. Maksudnya baru tahun lepas ia diakaui patuh syariah. Ok boleh mula melabur tanpa keraguan dan kesangsian.


Platform LUNO sekarang boleh beli aset digital bitcoin, litecoin, ethereum & XRP.
Sesiapa yang belum ada akaun LUNO.
1. Daftar guna link
2. Deposit dan beli aset digital RM250.
3. Anda akan dapat percuma RM25 bitcoin.

Semoga bermanfaat....

Follow update dan tips newbie melabur di https://t.me/surirumahtrading