social media

 Like Me Follow Me Follow Me

Tuesday, 6 April 2021

Selamat Datang April...menjelang ramadhan

Permulaan yang baik untuk april...semoga kekal hingga akhirnya.


Assalamualaikum, dah beberapa hari kita lepasi bulan april. Saat badan mula bersedia untuk kembali aktif berblog, belajar dan bekerja. Allah pun datangkan rezeki yang tak disangka. 

Terima kasih kepada yang menggunakan referral kod LUNO. Aku tak tahu pun siapa yang guna. 

Aku juga dapat email untuk berkalobrasi. Seperti  yang sedia tahu, aku ada 2 blog. satu blog lebih kepada sharing info manakala satu blog lebih kepada sharing personal life dan aktviti dengan anak-anak.


Ini kod LUNO aku...jangan segan2 nak guna

You're invited! 

1. Sign up with my invite link
2. Deposit and buy MYR 250 in BTC (Luno exchange not included)
3. We both get MYR 25.00 free BTC

https://www.luno.com/invite/TMMDVY


Tuesday, 30 March 2021

EMPAT FASA KITARAN SAHAM WAJIB DIKETAHUI





Kitaran Saham dan Kisah Monyet. 

Untuk memahami kitaran saham secara santai, cuba dengarkan kisah monyet. Ianya diceduk dan diubahsuai dari blog lucu dari negeri antah berantah.

Suatu ketika dahulu, ada seorang sangat kaya di sebuah kampung. Beliau mengumumkan akan membeli semua monyet-monyet dikampung dengan harga RM50.00 seekor. Nilai itu agak tinggi bagi orang kampung, maka mereka telah menangkap segala monyet di kampung dan dijualnya kepada orang kaya tersebut. Habis monyet-monyet di kampung ditangkap. Yang tinggal hanya beruk mat yeh sahaja.

Setelah mengetahui monyet telah habis di kampung, orang kaya membuat pengumuman kedua iaitu beliau sanggup membeli monyet pada harga RM100.00. Wow! Penduduk kampung sangat tertarik dengan harga tersebut, maka mereka pergi ke hutan & kawasan bukit berdekatan untuk menangkap monyet. Maka habislah monyet di hutan & kawasan bukit ditangkap untuk dijual kepada orang kaya tersebut dengan harga RM100.00 seekor.

Setelah itu, orang kaya membuat pengumuman kali ketiga, keempat dan kelima, beliau sanggup membeli monyet pada harga RM400.00 seekor. Akan tetapi, tiada seorang pun penduduk kampung berjaya menjualnya kerana segala keturunan monyet sudah habis ditangkap. Setiap hari selama 40 hari berturut-turut akan keluar notis di surat khabar, bahawa orang kaya tersebut sanggup membeli monyet dengan harga RM400.00, RM500.00 dan pernah RM1000.00 seekor. Tetapi orang kampung tidak berjaya menjualnya lagi kerana sudah tiada monyet dijumpai.

Selang tak lama kemudian, orang kaya pergi ke bandar atas urusan bisnes. Maka segala urusan beliau di kampung diserahkan kepada pembantu beliau. Pembantu beliau diberi kuasa penuh untuk menguruskan stok monyet-monyet yang ada di kawasan rumah yang sangat luas.

Pembantu rumah tersebut berkata kepada orang kampung, “lihatlah stok monyet-monyet, aku diberi kuasa menjualnya. Aku ingin menjualnya dengan harga RM300.00 seekor”. Maka terpegunlah orang kampung dan berlari-lari balik ke rumah untuk mengorek segala macam duit, dalam tabung ayam, tabung buluh dan tabung BR1M. Mereka berlumba-lumba membeli sebanyak mungkin monyet-monyet pada harga RM300.00. Kerana mereka yakin harganya paling busuk kalau orang kaya itu beli ialah RM400.00 seekor.

Tidak sampai sehari, habis monyet-monyet dibeli semula oleh orang kampung. Ada yang sudah berangan untuk berhenti kerja dan menikmati hidup pencen yang penuh kemewahan. Ada yang ingin kawin nombor dua. Ada yang ingin melancong seluruh dunia.

Esoknya, didapati pembantu rumah tersebut menghilangkan diri. Begitu juga orang kaya tersebut, beliau tidak pernah pulang ke kampung tersebut.

Orang kampung sudah takut, ada yang menjadi gila kerana segala duit simpanan sudah hangus. Mereka menunggu berminggu-minggu. Banyak berita tersebar bahawa monyet sudah tidak berguna dan tidak bernilai.

Suatu hari, datang seorang saudagar, beliau tiba-tiba ingin membeli monyet dengan harga RM10.00 kerana ingin usahakan akademi panjat pokok kelapa. Maka semua orang kampung panik dan datang menjualnya. Ada juga yang sanggup menjual stok monyet mereka dengan harga RM1.00 sahaja. Asalkan dapat semula duit modal mereka, walaupun seciput.

Sekian.

Kitaran Saham Secara Teori

Begitulah realiti pasaran saham. Kitaran saham terbahagi kepada 4 fasa menurut pembacaan saya dalam buku Volume Price Analysis.

1. Pengumpulan (Accumulation)
2. Kenaikan (Markup)
3. Mendatar (Distribution)
4. Penurunan (Markdown)

Setiap kaunter /  company yang terdapat di Bursa Malaysia, mereka mempunyai jumlah unit-unit tertentu saham di apungkan di Bursa Malaysia. Bilangan unit-unit tersebut ibarat bilangan monyet di kampung, dihutan dan kawasan bukit.

Sumber : http://diarisaham.com/kitaran-saham-wajib-diketahui/

Sunday, 28 March 2021

Set berpantang Asmak CareMe

Assalamualaikum dan salam. Lama betul tak bersiaran. Bukan apa sejak sebulan yang lepas mood nak menulis dan bekerja hilang...asal buka kerja mengantuk...sampai anak tegur, "ummu ni sekarang, buka fon je tidur". Itulah penangan menunggu saat bersalin, kena pula hujung-hujung kehamilan selalu kena pedih ulu hati. 

Alhamdulillah, akhirnya 14 mac 2021, saya selamat melahirkan seorang puteri. Maka post kali ini saya nak share tentang set berpantang yang saya guna kali ini. Ini merupakan set berpantang ke-5 saya guna sejak bergelar seorang mak. 

Serba sedikit set berpantang yang saya pernah guna:

2012, anak sulong~set bersalin salindah
2013, anak ke-2~set berpantang shaklee
2015, anak ke-3~set berpantang amway tropika herbs 
2018, anak ke-4~set berpantang jamu jelita
2021, anak ke-5~set berpantang asmak careMe

Set berpantang Asmak Care Me beserta free giftnya..

Set berpantang Asmak Care Me ada 5 barang didalamnya. Tiga barang untuk ibu dan 2 barang untuk anak. Barang untuk ibu adalah, feminine wash, mummy oil dan mummy lotion. Manakala untuk bayi pula adalah baby oil dan balm asmak. Kita pergi satu-satu pengalaman pakai produk berpantang Care Me Asmak.

Feminine Wash
Cecair likat jernih bila gosok dengan air berbuihlah...Bila pakai rasa sejuk berangin. Memang buat rasa selesa sangat lepas pakai. 

Mummy Lotion
Ini antara lotion paling panas aku rasa. Rasa pijornya bertambah-tambah bila pakai bekung dan berpeluh. Oleh kerana aku ada masalah alergik peluh maka aku pakai ini tanpa bekung terutama kalau hari panas. Walaupun tak pakai bekung, aku rasa perut cepat kempis. Kelebihan bila pakai dengan bekung kita dah tak perlu serbuk-serbuk untuk buat paste dan tampal dekat perut. Maka kuranglah kerja nak sapu serbuk-serbuk kering yang tercicir dari bekung. Lebih bersih dan selesa macam itu.

Mummy Oil (Minyak Pilis)
Setiap kali beranak aku paling menyampah kalau kena pakai pilis. Bukan apa, sebab aku tak suka bila dia start kering, ada serbuk-serbuk jatuh. Kadang-kadang masuk mata. Anak-anak pulak bila tengok dahi mak bertepek sibuk nak sentuh. Bila diberitahu bahawa set berpantang asmak ini guna minyak pilis bukan serbuk...aku berminat. Bagi alasan ini dekat husband. Sebab husband yang paksa pakai pilis sebelum-sebelum ini, siap tolong tepek time bini tidur. Aku mula pakai dekat hospital lepas bersalin, buka je bau best, eh tak bau minyak-minyak orang beranak. Picit dekat tangan rasa hangat..kita pun sapu kepala, o..hangat-hangat berangin..pastu kita sapu dekat belakang leher gak walaupun dia kata sapu dahi je. 

Balm Asmak
Oleh kerana baby aku ada kuning peringkat awal kelahiran, doktor tak bagi pakai apa-apa balm. Maka 2 hari lepas dia dah di istiharkan bebas jaundis, maka aku mula pakai. Nampak baby selesa tidur dengan balm. Serasi lah tu.

Baby Oil
Baby Oil ini sesuai sangat untuk urut baby. Masa baby kena jaundis, aku kerap sapu nipis-nipis dekat perut, lepas sapu selalunya akan berak. Berak kan bagus untuk hilang jaundis. Tapi jangan lupa jaga makan. Aku tersilap makan makanan ada halia hari ke dua berpantang, hari ke tiga terus bacaan kuning mencank naik sampai doktor tanya. Terus stop segala herba, kerapkan susu baby dan sapu Baby oil Asmak nak bagi baby kerap berak. Alhamdulillah Hari ke4 bacaan turun tapi sikit sahaja, hari ke-5 banyak turun, hari ke-7, ikutkan bacaan dah bebas jaundis tapi doktor suruh berjaga-jaga dan ulang cek kuning hari ke-14. Ini untuk pastikan baby tak kena prolong jaundis.  Baby oil ini aku buat urut abang baby juga. 


Semoga perkongsian ini akan memberi manfaat kepada yang mencari set berpantang atau hadiah untuk bakal ibu. 

Sunday, 21 February 2021

Adakah LUNO patuh syariah?

Pernah anda dengar pasal LUNO? Aku pertama kali dengar pasal ini adalah tahun lepas. Patuh syariah ke LUNO ni? Persoalan pertama aku bila husband kata dah boleh melabur dengan LUNO.

LUNO itu apa? Luno adalah salah satu wallet digital bagi menyimpan cryptocurrency seperti bitcoin/etherium/litecoin/rippleXRP. (ok pernah dengar pasal Bitcoin).

Selamat ke LUNO tu, siapa luluskan? Luno telah diperakui selamat dan disahkan boleh beroperasi oleh securities commission SC Malaysia & BNM. (sebenarnya dah lama ada kat Malaysia tapi sejak tahun 2015 tetapi operasi terbantut apabila akaun dibekukan oleh LHDN pada awal 2018. Maka Luno memberi kerjasama sepenuhnya dengan siasatan tersebut dan seterusnya membantu pengawal selia dalam membentuk rangka undang-undang peraturan mata wang kripto di Malaysia. Akhirnya Luno dilancarkan semula di Malaysia pada oktober 2019)

Patuh syariah ke? Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SAC) telah memutuskan bahawa, secara dasarnya, pelaburan aset digital seperti Bitcoin adalah dibenarkan. Aku blur gak macam mana dia kata secara dasar dibenarkan. Maka kita buat kaji selidik sedikit. Berikut aku copy ulasan dari FB Ustaz Lariba (siapa dia ni? kita cerita kemudian) pada 15/7/2020

SATU KUPASAN - MAJLIS PENASIHAT SYARIAH SC BENARKAN PERDAGANGAN ASET DIGITAL

1. Soalan: Apakah sebenarnya kebenaran ini?
Jawapan: Kebenaran ini ialah untuk berdagang asset digital (cryptocurrency) di tiga bursa aset digital (digital asset exchange) yang beroperasi di negara ini, iaitu Luno, Sinegy, dan Tokenize.
2. Soalan: Kenapa kebenaran itu diberikan hanya untuk tiga bursa asset digital sahaja?
Jawapan: SC telah kategorikan cryptocurrency sebagai sekuriti dan klasifikasikannya sebagai asset digital. Kesemua ICO (pengeluaran baru) asset digital dan perdagangan asset digital ialah di bawah kawal-selia SC. SC telah meluluskan ketiga-tiga bursa asset digital ini untuk berdagang asset digital setelah mereka memenuhi kriteria yang ketat terutama sekali untuk ketelusan dan menjadikan mereka entity pelapor. Ini bermakna kebenaran ini tidak termasuk selain daripada ketiga-tiga bursa asset digital ini. Bursa asset digital ini akan juga melapurkan kepada Bank Negara segala transaksi pengeluaran wang (withdrawal) apabila pemilik asset digital ingin keluarkan duit (cash out). Transaksi di tiga bursa asset digital ini tidak secara tiada nama (anonymous) dan mereka diwajibkan menggunakan KYC.
3. Soalan: Adakah ini bermaksud jika seseorang itu berdagang dengan bursa asset digital selain daripada ketiga-tiga asset digital yang diluluskan, makai a tidak dibenarkan atau tidak patuh Syariah?
Jawapan: Pada pendapat kami, kebenaran dari segi syarak diberikan SC setelah bursa2 aset digital berkenaan mematuhi keperluan kawal-selia yang ketat. Ini untuk mengelakkan risiko penipuan, ketidak-tentuan (gharar) serta elemen-elemen lain yang tidak patuh syariah. Selain daripada tiga bursa asset digital ini, tiada kepastian perlindungan pelanggan atau ketelusan akan diperolehi. Maka perdagangan asset digital dengan selain daripada tiga bursa asset digital ini adalah dilarang.
4. Soalan: Adakah bermakna kerajaan Malaysia mengiktiraf penggunaan cryptocurrency dan penggunaan cryptocurrency adalah patuh Syariah untuk digunakan oleh orang ramai untuk apa-apa transaksi?
Jawapan: Tidak sama sekali. Kebenaran hanya diberikan untuk berdagang aset digital di tiga bursa aset digital tadi dan tidak di lain-lain bursa aset dgital. Ketiga-tiga bursa aset digital itu adalah syarikat yang berdaftar di Malaysia dan mempunyai pejabat di Malaysa., Crptocurrency masih lagi dikategorikan sebagai tidak sah diperakui nilai (not legal tender) oleh Bank Negara, maka ia masih dilarang digunakan untuk jual-beli.
5. Soalan: Adakah pendirian Bank Negara itu bermaksud cyptocurrency masih tidak patuh syariah jika digunakan untuk jual-beli?
Jawpan: Ya… penggunaan pa-apa transaksi melibatkan matawang crypto/wang digital (jual-beli atau hutang piutang) TIDAK mendapat perlindungan dan tidak sah di sisi undang-undang. Ini bermaksud kontrak melibatkan matawang crypto/wang digital tidak sah/tidak laku di sisi undang-undang. Jika terjadi isu-isu dalam jual-beli atau hutang piutang melibatkan matawang crypto/wang digital seperti pembayaran tidak diterima, tidak mencukupi, penipuan, orang yang ditipu tidak mempunyai hak (locus standi) di sisi undang-undang seperti tiada hak menyaman atau mengambil tindakan undang-undang berkaitan. Lebih malang lagi, terlibat dengan scam matawang crypto. Ini adalah satu keadaan gharar yang dilarang syarak.


Setelah diluluskan oleh SC malaysia pada oktober 2019, Luno ambil masa hampir setahun untuk diluluskan oleh Majlis Patuh Syariah SC. Maksudnya baru tahun lepas ia diakaui patuh syariah. Ok boleh mula melabur tanpa keraguan dan kesangsian.


Platform LUNO sekarang boleh beli aset digital bitcoin, litecoin, ethereum & XRP.
Sesiapa yang belum ada akaun LUNO.
1. Daftar guna link
2. Deposit dan beli aset digital RM250.
3. Anda akan dapat percuma RM25 bitcoin.

Semoga bermanfaat....

Follow update dan tips newbie melabur di https://t.me/surirumahtrading


Birthday Giveaway by Nasihattermasyhu



Assalamulaikum...selamat ulang tahun kelahiran kepada pemilik blog Nasihat Termashur.
Usia bukan penghalang untuk menuju kejayaan dan usia bukan penentu tahap kejayaan anda. 
Semoga segala impian dan harapan menjadi kenyataan.